top of page

Tykkyjen kuvaamista Ylläksellä


Tykkylumiset puut ovat monen kuvaajan haave. Meneillään oleva talvi on ollut loistavaa aikaa tykkypuiden kuvaamiseen Ylläksellä ja nyt näyttää, että vielä ainakin pari päivää siihen on mahdollisuus ennen ensi talvea. Tykkypuita ei löydy joka tunturilta ja niilläkin jossa niitä on, ovat ne yleensä vain tunturin yhdellä laidalla ja päällä. Tuulen pitää osua sopivasti, mutta ei liian voimakkaasti, jotta tykyt pääsevät kehittymään, eikä lumet lennä tuulen mukana pois.

Kuertunturi

Suosituin tykkypuiden kuvauspaikka Ylläksellä on ehdottomasti Kuertunturi. Se sijaitsee ihan kylän kupeessa ja noin tunnissa kävelee Kappelilta tai Kuerkievarin pihasta hyvin tampattua polkua ylös tunturiin. Tykkypuut löytyvät juuri ennen huippua. Koska Kuertunturi on tunnettu ja helposti saavutettava, ei siellä yleensä tarvitse olla yksin ja tykkykauden lopulla hanget tuppaavat olemaan polkuja täynnä ristiin rastiin. Tykkyä alkaa kertymään puihin joulukuussa, mutta parasta aikaa tykkypuiden kuvaukseen on yleensä tammi- ja helmikuu. Hyvänä vuonna tykkyä riittää maaliskuunloppuun ja huonona se tippuu jo tammikuun alussa.

Kukastunturi

Hiihtäjille tuttu tykkypaikka on Kukastunturi. Kukastunturille menee nykyisin talvipolku, jota pitkin pääsee näppärästi polkupyörällä tai kävellen. Talvipolulle pääsee Karilasta ja Elämänluukulta. Toki Äkäslompolon kylältä voi myös kävellä, mutta laiskemmille vinkkänä nuo lähemmät lähtöpisteet.

Toinen hiihtäjille tuttu paikka on Tahkokurun kota Kesänkitunturilla. Siellä tykky on vähäisempää, mutta kauniita lumen peittämiä puita riittää ja kotaan pääsee näppärästi lämmittelemään. Äkäslompolon kylältä pääsee sinne myös lumikenkäreittä pitkin. Tahkokuru on loistava revontulien kuvauspaikka.

25 km vaellusreittiä pitkin Ylläkseltä pohoiseen sijaitsee Äkäskero, jossa sijaitsee alueen komein tykkymetsä. Autolla pääsee kohtuullisen lähelle. Mahdollisisa lähtöpisteitä Äkäskerolle ovat Peurakaltio, Äkäskeron hotelli ja Äkäsmylly. Tykkypuita kuvatessa kannattaa miettiä samaan tapaan kuin mitä tahansa kuvatessa, tarinaa jonka kuva kertoo. Vaikka puut ovat itsessään kauniita, tulee kuvista mielenkiintoisia, jos niissä on myös joku muu aspekti kuin lumiset puut. Se muu asia voi olla ihminen, eläin tai tavallisuudesta poikkeava valo.

Kuvaamaan lähtiessä kannattaa miettiä etukäteen millaista kuvaa on hakemassa. Maaliskuinen päivä tai tammikuun kaamos luovat aivan erilaisen maailman.

Tykkypuiden muodostamat aukot luovat kehyksiä, jotka tuovat kuviin syvyyttä.

Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page